Intern begeleider: Nicolette van Vliet groep 1 t/m 4 & Mandy Guijt groep 5 t/m 8
Wat doet de intern begeleider:
De intern begeleiders zijn verantwoordelijk voor de leerlingenzorg. Zij zorgen voor een goede opbouw en aansturing van de leerlingenzorg in het algemeen. Zo beheren zij o.a. de leerlingendossiers en voeren gesprekken met leerkrachten en ouders/verzorgers over de leerlingen. Ook de externe contacten met zorgverleners en scholen voor speciaal onderwijs worden door hen onderhouden.
Remedial teacher: Annemiek Kruger & Sandra Boogaard
Wat doet de remedial teacher:
Directe hulp aan leerlingen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen wordt gegeven door de remedial teacher. De remedial teachers geven de leerling, de leerkracht en ook de ouder(s)/verzorger(s) adviezen en opdrachten om binnen en buiten de reguliere groep uit te voeren. Door middel van een handelingsplan wordt aan leerlingen (individueel of groepsgewijs) specifieke leerhulp geboden.
(Mini)Kite & Aviador: onze plusklassen
Leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong en meer- en hoogbegaafde leerlingen, bieden wij extra uitdaging. Dit gebeurt buiten de klas in groep 1 t/m 8, met toestemming van ouders. De kinderen worden om de week, voor anderhalf uur, uit de klas gehaald door juf Annemiek Kruger. Voor de groepen 1/2 is er de Mini-Kite, voor de groepen 3 t/m 5 de Kite en voor de groepen 6 t/m 8 de Aviador. Het doel is om kinderen te leren goed samen te werken, te leren leren, te leren plannen enz. Tijdens bijeenkomsten worden er uitdagende opdrachten met de kinderen gedaan; wiskundige opdrachten, filosoferen, opdrachten n.a.v. de actualiteit, praatplaten verzorgen, werken aan werkstukken en aan projecten, programmeren of presentaties geven. De kinderen krijgen werk mee voor in de klas en zij krijgen tijd om het werk in de klas af te maken.
Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband SPPOH (Stichting Passend Primair onderwijs Haaglanden). Samen met alle basisscholen en scholen voor speciaal (basis) onderwijs in de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg zorgen we ervoor dat er voor elk kind een passende onderwijsplek beschikbaar is.
Het is ons streven om kinderen zo goed mogelijk onderwijs te geven op onze school. We denken daarbij vanuit de mogelijkheden van onze leerlingen en helpen hen zo goed mogelijk die mogelijkheden te benutten. Die hulp bij het leren noemen we ‘ondersteuning’. Soms signaleren de leerkracht of de ouders dat de ontwikkeling van een kind niet helemaal naar verwachting verloopt. In zo’n situatie willen we graag met de ouders overleggen. De leerkracht kan daarbij de hulp inroepen van de intern begeleider van onze school.
Onze school heeft een ondersteuningsprofiel opgesteld waarin staat beschreven wat onze school op het gebied van ondersteuning kan bieden. Alle scholen binnen het samenwerkingsverband SPPOH hebben via hun besturen afspraken gemaakt over het niveau van de basisondersteuning in de scholen. Iedere school binnen SPPOH biedt deze basisondersteuning. Dat houdt in dat elke school haar basiskwaliteit op orde heeft, het dagelijks handelen altijd op de leerling afstemt (handelingsgericht werken), een interne ondersteuningsstructuur heeft en een aantal preventieve en licht curatieve interventies kan uitvoeren. Wij houden rekening met verschillen in de ontwikkeling van kinderen door, voor zover dat voor ons mogelijk is, aan te sluiten bij de behoefte van de leerling.
Voor sommige leerlingen is meer nodig dan basisondersteuning. Wij bieden door middel van remedial teaching, meer- en hoogbegaafden begeleiding en dyslexie extra ondersteuning. In een aantal gevallen kunnen we kinderen die meer ondersteuning nodig hebben op onze school helpen met extra middelen van het samenwerkingsverband, zodat deze kinderen niet naar het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs hoeven, maar bij ons op school kunnen blijven. Met de andere scholen binnen het samenwerkingsverband SPPOH zorgen we ervoor dat voor ieder kind de juiste extra ondersteuning beschikbaar is. Dat kan door extra ondersteuning te bieden aan de leerling en leerkracht bij ons op school (een arrangement) of door (tijdelijke) plaatsing op een andere
school. Aan de inzet van extra ondersteuning gaat altijd uitgebreid overleg vooraf met de ouders en de benodigde deskundigen. We zoeken daarbij ook zoveel mogelijk de samenwerking met het centrum voor jeugd & gezin (CJG) in ons werkgebied. Wij streven er naar om altijd in overleg met de ouders van onze kinderen tot goed onderwijs en een optimale ondersteuning van onze leerlingen te komen. Wanneer het, ondanks alle inspanningen, toch niet lukt om tot een gezamenlijk plan voor de leerling te komen, kunt u ons altijd vragen contact op te nemen met het samenwerkingsverband SPPOH. Samen met de adviseur van SPPOH kan dan besproken worden hoe toch een bij de leerling passend plan kan worden gemaakt.